آمارهایی که از سوی وزارت بهداشت اعلام می شود وضعیت خوبی را در حوزه سلامت دهان و دندان نشان نمی دهد. بنا به این آمار ?? درصد کودکان ? تا ?? ساله حداقل یک یا دو دندان پوسیده دارند و هر کودک ?? ساله ? دندان خراب و پوسیده دارد و برخی از آن ها یک یا ? دندان پر شده یا کشیده شده دارند و تنها ?? درصد کودکان، دارای دندان های سالم هستند. اما این وضعیت در مورد کودکان نیست بزرگسالان نیز وضعیت نامناسبی در بحث سلامت دهان و دندان دارند به طوری که ?? درصد سنین بالاتر از ?? حداقل ? دندان پر شده، پوسیده و کشیده شده دارند اما آمار دقیق تری از وضعیت دهان و دندان کودکان آن هم به واسطه اجرای طرح بیمه دندان پزشکی و تهیه شناسنامه سلامت دهان و دندان در مدارس در ? سال اخیر به دست آمده است. آن چه بنا به اذعان کارشناسان و مسئولان مسبب این وضعیت است نهادینه نشدن فرهنگ مسواک زدن ، گران بودن هزینه های دندان پزشکی و تحت پوشش نبودن خدمات دندان پزشکی در کشور است. بنا به گفته دبیر اجرایی کنگره سلامت دهان و دندان پیش گیری از بیماری های دهان و دندان که می تواند منشاء بسیاری از بیماری ها باشد هنوز مورد توجه مسئولان قرار نگرفته و غفلت نسبت به بیمه خدمات دندان پزشکی و عدم تحقق وعده ها در این زمینه پس از 2سال از یک سو و از سوی دیگر گران بودن هزینه های دندان پزشکی باعث کاهش مراجعات مردم به دندان پزشکی شده است.
دکتر حسین حصاری دبیر اجرایی کنگره سلامت دهان و دندان که ?? تا ?? فروردین در تهران برگزار می شود در این باره به خراسان گفت: بررسی های سازمان بهداشت جهانی در سطح منطقه حاکی از آن است که هر کودک ?? ساله ایرانی به طور متوسط ? دندان پوسیده دارد و درصدی از این کودکان نیز حداقل یک یا ? دندان پر شده یا کشیده شده دارند.
نیمی از کودکان ? ساله دندان پوسیده دارند
وی افزود : بررسی ها حاکی از آن است که درمان های دندان پزشکی در کشور در سال های اخیر پیشرفت های چشمگیری داشته اما وضعیت بهداشت دهان و دندان مردم به ویژه کودکان از شرایط مطلوبی برخوردار نیست به ویژه این که پوسیدگی دندان در میان کودکان بسیار شایع است به طوری که بر مبنای آمارها ?? درصد از کودکان دارای یک یا دو دندان پوسیده هستند و نیمی از کودکان ? ساله دارای دندان پوسیده هستند و آمارها حاکی از آن است که تنها ?? تا ?? درصد کودکان دارای دندان های سالم هستند و ?? تا ?? درصد آن ها دارای یک یا چند دندان پوسیده می باشند.بنا به گفته عضو هیئت علمی دانشکده دندان پزشکی تهران بررسی هایی که از دلایل پوسیدگی دندان در کودکان به دست آمده حاکی از آن است که ?? درصد کودکان در سنین مدرسه مسواک نمی زنند و مسواک زدن ?? درصد آن ها از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست و باید در گام اول فرهنگ سازی در مورد مسواک زدن و نحوه صحیح مسواک زدن صورت گیرد.
وی افزود: ?? درصد بزرگسالان نیز دارای دندان های پوسیده ، پرشده یا کشیده شده و اکثر آن ها دچار مشکلات و بیماری های لثه هستند.مدیر کل سابق سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با اشاره به این که پیش گیری از سلامت دهان و دندان هنوز رویکرد مسئولان وزارت بهداشت و بیمه ها قرار نگرفته است گفت: سرانه سلامت در سال گذشته حدود ?? هزار تومان بود، اما سرانه ای که به دندان پزشکی اختصاص یافته بود ?? تومان در ماه بود که رقم بسیار ناچیزی است و نشان از بی توجهی مسئولان نسبت به خدمات دندان پزشکی و سلامت است.وی افزود: همچنین آمارها حاکی از آن است که کمتر از یک درصد اعتبارات بیمه ها به خدمات دندان پزشکی اختصاص می یابد، بنابراین بیمه خدمات دندان پزشکی مورد غفلت مسئولان وزارت بهداشت و سازمان های بیمه گر است.
دکتر حصاری در پاسخ به این که چه خدماتی از دندان پزشکی تحت پوشش بیمه ها قرار دارد، گفت: خدمات محدودی نظیر کشیدن دندان و معاینه هاست که این مسئله نشانه بی توجهی مسئولان به پیش گیری است و به همین دلیل بیمه تنها هزینه کشیدن دندان را پذیرفته است.وی افزود: البته برخی پر کردن ها از گذشته تحت پوشش بیمه قرار داشته است که تعرفه تعیین شده از سوی بیمه برای هر دندان حدود ?? تا ?? هزار تومان است که این مسئله به دلیل پایین بودن تعرفه از سوی دندان پزشکان رعایت نمی شود.
بنا به گفته دبیر اجرایی کنگره سلامت دهان و دندان در حال حاضر تعرفه پر کردن دندان ?? تا ?? هزار تومان است که برخی از دندان پزشکان رقم های ?? تا ?? هزار تومانی را برای این خدمت دریافت می کنند. بنابراین ، این رقم ها از یک سو و بیمه نبودن خدمات از سوی دیگر منجر به کاهش مراجعات مردم به دندان پزشکی طی سال گذشته شده است.وی درباره بیمه تکمیلی دندان پزشکی گفت: بیمه های تکمیلی درصدی از هزینه های دندان پزشکی را می پردازند اما جمعیت بسیار کمی تحت پوشش بیمه های تکمیلی هستند.دکتر حصاری با اشاره به وضعیت جهانی خدمات دندان پزشکی گفت: در بسیاری از کشورها خدمات دندان پزشکی تحت پوشش بیمه قرار دارد، علاوه بر این که در آن کشورها بیش از درمان بر پیش گیری از پوسیدگی دندان و نهادینه شدن فرهنگ مسواک زدن در کودکان تاکید می شود.
وی همچنین خاطرنشان کرد: به دلیل کمبود اعتبارات وعده بیمه خدمات دندان پزشکی که از سوی وزیر بهداشت در ابتدای وزارت مطرح شده بود، به فراموشی سپرده شده است و هیچ اقدامی در این راستا صورت نگرفته است.غلامرضا غزنوی، رئیس انجمن دندان پزشکان ایران نیزبه فارس گفت: خدمات تخصصی دندان پزشکی به علت گران بودن مواد دندان و تجهیزات در تمام دنیا گران و هزینه بر است.وی افزود: مردم برای حفظ سلامت دهان و دندان حداقل یک بار در سال به دندان پزشک مراجعه کنند.وی با اشاره به وعده محقق نشده وزیر بهداشت درباره بیمه خدمات دندان پزشکی گفت: هنوز خبری از اجرای این بیمه نیست.همه این موارد در حالی است که مسئولان وزارت بهداشت به خوبی از وضعیت بحرانی سلامت دهان و دندان در کشور باخبر هستند.
چنان که وزیر بهداشت با اشاره به این که پوسیدگی دندان های کودکان ایرانی ? برابر بیشتر از استانداردهای جهانی است، به ایرنا گفت: کودکان ?? تا ?? ساله ایرانی به طور میانگین ? دندان پوسیده، پر شده یا کشیده شده دارند.شایان ذکر است، در سال ?? وعده بیمه خدمات دندان پزشکی از سوی وزیر رفاه داده شد که وزیر بهداشت نیز در سال ?? آن را تکرار کرد و قرار بر این شد که خدمات دندان پزشکی برای اصلاح رویکرد مراجعات مردم به دندان پزشکی، تحت پوشش بیمه قرار گیرد. اما این وعده محقق نشد و وضعیت سلامت دهان و دندان بنا به گفته دبیر اجرایی کنگره سلامت دهان و دندان به وخامت گذاشته و سلامت مردم را تهدید می کند. /خراسان/